Inwoners aan zet met gezondheidsplannen in Veenkoloniën

Inwoners van de Veenkoloniën die zich inzetten om hun leefsituatie in het algemeen, en hun gezondheid specifiek, te bevorderen, krijgen de ruimte om hun plannen te realiseren met het programma Kans voor de Veenkoloniën. Het gaat om het meedoen aan de samenleving, het verbeteren van de taalvaardigheid, meer beweging, jeugdactiviteiten en gezondheidszorg voor ouderen en zwangere vrouwen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft voor de periode 2016 – 2019 bijna 3,5 miljoen euro toegezegd voor deze inwonersinitiatieven.

Duurzame verandering

Het doel van het programma Kans voor de Veenkoloniën is een duurzame verandering te realiseren in de leefsituatie en gezondheid van inwoners in de Veenkoloniën, zoveel mogelijk door inwoners zelf op gang gebracht en gehouden. Door de initiatieven van inwoners te ondersteunen, wordt eigen talent beter benut, eigenaarschap gestimuleerd en perspectief vergroot.

Meedenkkracht

Het gaat niet om subsidie voor activiteiten, maar om vooral om ‘meedenkkracht’ en het mogelijk maken van inwonersinitiatieven. De initiatieven zijn opgenomen in het plan 2016 – 2019 dat Kans voor de Veenkoloniën heeft opgesteld met inbreng van inwoners en gemeenten, de zorgverzekeraars, zorg- en welzijnsinstellingen, inwonersinitiatieven en heel veel andere organisaties.

Positieve insteek

In totaal is er 10 miljoen euro beschikbaar voor Kans voor de Veenkoloniën in een periode van acht jaar (tot 2023). De inzet is om stapsgewijs, met een positieve insteek van elkaar te leren en successen te delen. Met oog voor preventie en besparing, zodat de opbrengsten weer ingezet kunnen worden voor nieuwe ideeën en initiatieven in het gebied.

(Bovenstaand artikel is verschenen als persbericht van Kans voor de Veenkoloniën)

 Meer lezen? Gezonde kansen voor de Veenkoloniën

 

 

Meld je aan voor de KVDVK-nieuwsbrief

captcha