De gemeenten Pekela en Veendam vinden gezondheid voor al hun inwoners een groot goed. Om dit verder te stimuleren, investeren ze in een nieuwe functie, namelijk die van gezondheidsmakelaar. Kans voor de Veenkoloniën steunt en volgt deze ontwikkelingen met veel belangstelling.

Uitrollen

Feliz Goos (gezondheidsmakelaar) en Lusette Brouwer (verbinder) leggen uit: "In het kader van ‘Gezond In…Pekela en Veendam’ zijn we in april gestart met de gezondheidsmakelaar. De belangrijkste taak van de gezondheidsmakelaar is het verbinden van bestaande initiatieven, het ontwikkelen van netwerken, en mensen of organisaties helpen dingen zelf te organiseren. De inzet van de gezondheidsmakelaar is tijdelijk."

Pilots

"Er zijn 2 pilots: 1 in Pekela en 1 in Veendam, beide lopen tot 1 januari 2018. De functie van gezondheidsmakelaar is in ontwikkeling en veel vragen moeten nog beantwoord worden. Bijvoorbeeld: welke rol speelt de makelaar bij de aansluiting van vraag en aanbod op de gezondheidsmarkt? Kan dit dienstverleningsconcept verder uitgerold worden naar de samenwerkende gemeenten in Kans voor de Veenkoloniën?"

Een nieuw fundament

"Voor de nadere invulling van de functie passen we een interactief proces toe, waarbij inwoners en organisaties betrokken zijn. De interventies en structuren die gevolgd worden, zijn ervaringen die de gezondheidsmakelaar Veendam/Pekela opdoet en die voor andere gemeenten in het kader van Kans voor de Veenkoloniën gebruikt kunnen worden. Met de gezondheidsmakelaar willen de gemeenten Pekela en Veendam bouwen aan een nieuw fundament dat gestoeld is op positieve gezondheid. Dit is het brede concept dat bijdraagt aan het vermogen van mensen om met de fysieke, mentale en sociale uitdagingen van het leven om te gaan."

Vervlechting met het Sociaal Domein

"Aansluiting bij en samenwerking met het sociaal domein (Jeugdwet, Wmo en Participatiewet) is vanzelfsprekend. Positieve gezondheid zorgt voor vitalere inwoners met meer gezonde levensjaren en daardoor minder aanvragen in het sociaal domein. Hoe dit concept van gezondheidsmakelaar daarin het best tot stand komt en succesvol blijft, is een onderdeel van deze pilots."

We houden je op de hoogte!

Meer informatie

Feliz Goos foto Gezondheidsmakelaar

• Feliz Goos, gezondheidsmakelaar Pekela & Veendam (De Kompanjie), 06 – 22 79 71 94, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lusette brouwer klein
• Lusette Brouwer, Verbinder voor Kans voor de Veenkoloniën, 06 – 11 95 94 73, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.