Samen voor een betere gezondheid!

De (toekomstige) kinderen van Veenkoloniën centraal tijdens congres van Goede Start

Nieuws De (toekomstige) kinderen van Veenkoloniën centraal tijdens congres van Goede Start

Het Atlas theater in Emmen was op vrijdag 11 oktober 2019 het decor voor een interessant congres van Goede Start, één van de hoofdlijnen van Kans voor de Veenkoloniën. Tijdens dit congres kregen deelnemers de kans om presentaties bij te wonen en workshops te volgen. De aanwezige deelnemers zagen dagvoorzitter burgemeester Eric van Oosterhout van Gemeente Emmen het congres ’s ochtends openen.

Kans voor de Veenkoloniën werd kort belicht door Frits Alberts, Voorzitter van het Dagelijks Bestuur, Lian Veenstra, wethouder Stadskanaal en Paul Asbreuk, projectleider van Goede Start. Zij gingen met elkaar in gesprek over de ontwikkelingen binnen het programma. De samenwerking met inwoners heeft volgens hen de afgelopen tijd echt stappen gezet, door de oprichting van hun eigen bewonersraad en ondersteuning voor lokale initiatieven. De komende fase staat samenwerking en borging centraal. Er wordt de komende tijd hard gewerkt om ervoor te zorgen dat Kans voor de Veenkoloniën na 2023 verder gaat, ingebed in gemeentelijk beleid.

Professor dokter Tessa Roseboom was aan het woord over de eerste duizend dagen van een kind, en hoe belangrijk deze zijn. Zij gaf aan dat samenwerking essentieel is om de toekomstige generatie ouders een betere start te bieden.

Burgemeester Oosterhout in gesprek met Frits Alberts, Lian Veenstra, en Paul Asbreuk

Vervolgens werden er vijf korte films getoond die de onderdelen van Goede Start lieten zien en precies benadrukten wat Tessa Roseboom daarvoor vertelde. In deze filmpjes stonden projectonderdelen als het Preconceptieconsult, Rookvrij Opgroeien, Samen Zwanger, Steun op Maat en Nu Niet Zwanger centraal.

Na dit plenaire deel konden de deelnemers in twee rondes deelnemen aan één van de acht workshops over onder andere positieve gezondheid, gedragsverandering, Kracht van de Veenkoloniën en stress verlagend werken. De workshops werden goed bezocht en enthousiast keerden de deelnemers terug naar de grote zaal van het Atlastheater voor de laatste gezamenlijke onderdelen.

Martien Kroeze, projectleider Goede Start, ging in een tafelgesprek in op het perspectief van deelnemers en professionals op het Samen Zwanger programma van Goede Start. Aan tafel zaten twee jonge moeders die beiden aan een groep hebben deelgenomen, verloskundige Jinke Dijksterhuis en Directeur-Generaal Volksgezondheid van het Ministerie van VWS, Angelique Berg. Het Ministerie van VWS is positief over de Kansrijke Start aanpak. Door deze Samen Zwanger groep is er meer tijd om ook bewuster met je zwangerschap bezig te zijn. Ervaringen delen wordt door de jonge moeders als heel waardevol gezien, en daarnaast bouwen ze zo een netwerk op waar ze daarna nog lang profijt van hebben.

Martien Kroeze in gesprek met twee jonge moeders, een verloskundige en de Directeur-Generaal Volksgezondheid

Burgemeester Eric van Oosterhout sloot halverwege de middag het congres af met de vraag om geduld te hebben en te blijven samenwerken aan de goede dingen die gebeuren in de regio. Om een generatie te veranderen heb je immers een generatie nodig.

Hieronder kunt u de aftermovie van het congres van 11 oktober bekijken.

Deel dit project