Samen voor een betere gezondheid!

Ambities

Het behalen van gezondheidswinst

Het programma Kans voor de Veenkoloniën wil gedurende de looptijd (2015 – 2024) de gezondheidssituatie van de 450.000 inwoners duurzaam te verbeteren. Dit doen we samen met inwoners, gemeenten, en organisaties uit de regio.

De regio en het programma

Er wonen ongeveer 450.000 mensen in de elf Veenkoloniale gemeenten: Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden, Emmen, Hoogeveen, Midden-Groningen, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam, en Westerwolde. Per jaar zijn de zorguitgaven in de Veenkoloniën in vergelijking met andere regio’s in Nederland 115 miljoen euro hoger.

Kans voor de Veenkoloniën is een programma met een stevige ambitie: het reduceren van gezondheidsverschillen en het verbeteren van de gezondheid van inwoners in de regio in acht jaar tijd. Met het programma willen we samen met de regio een beweging in gang zetten die ook na deze acht jaar doorgaat. Want alleen met een lange adem, en door slim samen te werken, kunnen we duurzame resultaten behalen.

De visie

We gaan in het programma uit van het Triple-Aim principe: het gelijktijdig verbeteren van de ervaren kwaliteit van zorg, het verbeteren van de gezondheid van inwoners, en het verlagen van de kosten. Tevens kijken we naar experimenten met ‘shared savings’ contracten en duurzame financiering. Maar centraal staat de visie om projecten en initiatieven samen met inwoners en de regio op te pakken. Want alleen samen breng je een echte verandering teweeg.

Er zijn projecten op het gebied van werk, gezonde leefstijl, beweging en voeding, ervaringsdeskundigheid en armoede, jeugd en de toekomst, betere geboortezorg en laaggeletterdheid. Klik hier voor een overzicht van alle projecten.

Meer weten? Schrijf u dan via onderstaande button in voor de nieuwsbrief, of klik hier om de drie edities van de Krant van de Veenkoloniën te lezen!