Samen voor een betere gezondheid!

De kracht van ervaringskennis!

Nieuws De kracht van ervaringskennis!

Binnen Kans voor de Veenkoloniën is de inzet van ervaringskennis een belangrijk speerpunt. Er is gelukkig steeds meer aandacht voor ervaringskennis! Op het symposium van het Zorg Innovatie Forum kreeg dit onderwerp een podium in de vorm van een parade van pareltjes.

Op vrijdag 4 november 2022 organiseerde het Zorg Innovatie Forum, de penvoerder van Kans voor de Veenkoloniën, het symposium ‘Innoveren kan je leren!’ ter ere van haar 15-jarig bestaan. Tijdens dit symposium heeft Kans voor de Veenkoloniën, in samenwerking met No Need To Hide en JMZ Pro de workshop ‘De parade van Pareltjes, de inzet van ervaringskennis’ begeleidt.  

Gedurende de workshop is de zaal samen met verschillende projectleiders in gesprek gegaan over de inzet van ervaringskennis. Zowel de inzet van inwoners als de inzet van ervaringsdeskundigen in armoede kwamen voorbij. Joke Bakker van Kracht van de Veenkoloniën en Henk Jan Mollema vanuit de Alliantie van Kracht pakten het podium. Wat is bijvoorbeeld het belang van de betrokkenheid van inwonersinitiatieven, en kunnen zij met hun kennis een brug slaan tussen de leef- en systeemwereld?

Het persoonlijke verhaal van Henk Jan Mollema maakte indruk. Hij deelde zijn eigen ervaring over ervaringskennis en besprak met de zaal over hoe de vertrouwensband met een ervaringsdeskundige de ruimte geeft voor de zoektocht naar kwetsbaarheid. Daarnaast deelden Kleis Pit van JMZ Pro en Frida Pathuis van Stichting No Need To Hide hun verhaal over de inzet van jonge mantelzorgers en slachtoffers van seksueel geweld.

Een enorm leerzame parade van pareltjes waaruit weer is gebleken hoe belangrijk de inzet van ervaringsdeskundigen is. Luister naar hen, deel hun verhaal en vraag naar hun ervaringen!

Meer informatie weten over ‘Innoveren kan je leren!’ of over het Zorg Innovatie Forum? Klik dan hier!

Deel dit project