Samen voor een betere gezondheid!

Een Goede Start in Stadskanaal

Nieuws Een Goede Start in Stadskanaal

Het Noorderpoort in Stadskanaal heeft in samenwerking met het programma Goede Start en de gemeente Stadskanaal in februari voor de derde keer het programma ‘Het belang van de eerste 1000 dagen van je bestaan’ georganiseerd. Dit jaar moest dat natuurlijk volledig digitaal. Jeroen Wevers, docent aan het Noorderpoort en organisator van de Burgerschapsdagen vertelt over de online workshops en hoe dat in z’n werk ging. De online workshops werden gegeven in het kader van stArtshot. Eén dag per jaar waarop alle leerlingen (van zorg tot techniek) meer leren over de vitale, sociaal-maatschappelijke, financieel-economische en politiek-juridische dimensie, in het kader van Burgerschap.

Veertien klassen en in het totaal 245 leerlingen kregen op 4 februari online meer te horen over thema’s als seksualiteit en relaties, verslavingszorg, digitaal burgerschap, Nu Niet Zwanger en reanimatie. De workshops werden gegeven door gastdocenten van Sense Noord Nederland (GGD), Verslavingszorg Noord Nederland (VNN), Cosis en de Taskforce QRS Groningen. Na de workshops worden er klassikaal opdrachten uitgevoerd. “Het is super fijn dat deze instellingen graag meewerken en verschillende mooie presentaties hebben gegeven en de interactie met onze studenten hebben gezocht,” aldus Jeroen Wevers.

Digitaal is het natuurlijk lastig om interactie te krijgen. Waar workshopleiders in fysieke bijeenkomsten bijvoorbeeld een pop meenemen waarmee ze laten zien hoe een zwangerschap werkt en een placenta tonen, kon dat nu niet. Ook is de energie in een klas anders, en is binding vinden ingewikkeld. Ook heb je niet goed in beeld hoe geconcentreerd de leerlingen deelnemen. “Ik ben zeker voor fysiek, maar digitaal heeft ook zo z’n voordelen.” Leerlingen voelden zich online vrijer om anoniem vragen te stellen die zien de klas niet zullen stellen.

“We moeten bereid zijn om anders te denken, en dat deden de leerlingen, workshopleiders en docenten gelukkig ook. De creativiteit is mooi om te zien, en die zullen we ook zeker meenemen naar de fysieke bijeenkomsten, wanneer dat weer kan!”

De leerlingen leerden gedurende deze online dag veel verschillende dingen. Hoe ga jij bijvoorbeeld om met ongewenste zwangerschappen, en hoe voorkom je deze? Dit is natuurlijk niet alleen interessant voor de jonge vrouwen, maar juist ook voor de mannen. Van VNN leerden de mannen ook wat veelvuldig gebruik van alcohol, drugs en tabak met je vruchtbaarheid doet.

De online Burgerschapsdag is positief ontvangen door de leerlingen. Jeroen Wevers heeft zelfs een panel van studenten aangesteld die feedback levert op deze dagen. Op 22 april is de eerstvolgende, waarschijnlijk ook online.

Goede Start is één van de hoofdlijnen van Kans voor de Veenkoloniën en wil elke nieuwe Veenkoloniaal een goede start bieden. Dit doen ze door interventies gericht op alle leeftijdsgroepen, en zelfs al voor conceptie. Meer weten over Goede Start? Bekijk hier de website!

Deel dit project