Samen voor een betere gezondheid!

Eerste resultaten van pilotproject: Voel je Goed!

Nieuws Eerste resultaten van pilotproject: Voel je Goed!

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Daarnaast heeft bijna de helft van de volwassenen in Nederland overgewicht. Laaggeletterdheid en overgewicht gaan vaak hand in hand. Daarom startte Stichting Lezen & Schrijven in januari 2016 samen met onder andere Kans voor de Veenkoloniën het pilotproject Voel je goed! Dit is een nieuwe doelgerichte aanpak om de gezondheid van laaggeletterde volwassenen met overgewicht te verbeteren. Dit wordt bereikt door eet- en beweegadviezen te combineren met groepslessen gezondheidsvaardigheden. Zo’n 238 deelnemers namen deel aan de pilot. Op donderdag 18 april was de presentatie van de eerste onderzoeksresultaten.

Voel je goed!

Voel je goed! bestaat uit individuele begeleiding door een diëtist en 20 groepslessen, op een laag taalniveau, over gezond eten en voldoende bewegen door een getrainde vrijwilliger. Eén van de lessen is een supermarktrondleiding, gegeven door een diëtist. Deze rondleiding stimuleert deelnemers in de supermarkt gezondere keuzes te maken. Omdat Voel je goed! zicht richt op gedragsverandering, is er in de lessen ook aandacht voor motivatie, doelen, sociale steun, beloning en de rol van de (verleidelijke) eetomgeving. 

Resultaten

Voor het onderzoek kregen 192 deelnemers vragen over hun (ervaren) gezondheid en ervaringen met Voel je goed! De belangrijkste resultaten zijn dat de deelnemers:

–      Gemiddeld 2,8 kg zijn afgevallen, meer fruit eten, en in Body Mass Index zijn gedaald;

–      Een verbeterde algemene gezondheid en gezondheidsvaardigheden ervaren;

–      Een smallere tailleomvang hebben;

–      Ervaren dat ze beter kunnen opschrijven wat ze bedoelen.

Deelnemers waarderen de aanpak. Negen op de tien deelnemers vinden de groepslessen (heel) interessant, (heel) duidelijk en (heel) leuk. Deelnemer Mala Jawalapersad over Voel je goed!: “Als je je goed voelt en minder weegt heb je meer zin om van alles te doen”. Je geniet echt meer van het leven. Daarom raad ik iedereen aan om deze cursus te doen.”

Meer informatie over Voel je Goed? Klik dan hier.

Deel dit project