Samen voor een betere gezondheid!

Even voorstellen

Nieuws Even voorstellen

Alle activiteiten van Kans voor de Veenkoloniën worden uitgevoerd door enthousiaste professionals, actieve bewoners en vrijwilligers. Via dit artikel stellen wij graag één van de betrokkenen bij de activiteiten van het programma aan u voor.

Even voorstellen:
Mijn naam is Joost Huiskens. Ik ben werkzaam als adviseur bij Stichting Lezen en Schrijven. Ik help gemeentes en betrokken partijen om het programma ‘Voel je goed!’ uit te voeren.

Wat is Voel je goed! ?
Voel je goed! is de combinatie van eet- en beweegadviezen van een diëtist, en groepslessen gezondheidsvaardigheden van een vrijwilliger. De aanpak is gericht op praktisch geschoolde volwassenen die willen werken aan een gezonder gewicht, en moeite hebben met taal en daardoor met het verwerken van informatie.

Waarom Voel je goed! ?
Mensen die moeite hebben met lezen of schrijven of met digitale vaardigheden vinden het vaak moeilijk om informatie over gezonde voeding te vinden, te begrijpen en toe te passen. Wij weten dat ze een grotere kans hebben op overgewicht en aandoeningen die daar het gevolg van zijn. Zorgverleners houden niet altijd rekening met mensen die moeite hebben met basisvaardigheden. Daardoor heeft de begeleiding van de huisarts, diëtist, etc. niet altijd het gewenste effect. Gezondheidsklachten verergeren, met alle gevolgen van dien.

In welke gemeentes?
In alle gemeenten in de Veenkoloniën werken we samen met lokale partners en willen we ook mensen bereiken die het Nederlands of het Gronings of Drents als moedertaal hebben. In Coevorden en Emmen starten er groepen zodra het weer kan. Ook Wedeka in Veendam wil in de herfst met een groep starten. Met een aantal andere gemeenten zijn we in overleg. In Assen loopt bijvoorbeeld een pilot waarin Voel je goed! en de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) samenwerken met als doel een passend aanbod te hebben voor iedereen die wordt doorverwezen.

Voel je goed! in Corona-tijd
Een belangrijk onderdeel van Voel je goed! zijn de twintig groepsbijeenkomsten. Gedurende twintig weken komt de groep elke week onder begeleiding van een vrijwilliger bij elkaar. Dit is voor onze doelgroep erg belangrijk en maakt Voel je goed! ook succesvol. Door de lockdown en de maatregelen konden er in de afgelopen periode helaas geen groepsbijeenkomsten gehouden worden. Sommige groepen lukte het via WhatsApp contact te houden, en bijvoorbeeld filmpjes met recepten te delen, maar in andere groepen was dat lastiger.

Met de strenge maatregelen die nu gelden, worden er momenteel geen nieuwe groepen opgestart. Wel proberen we contact te houden met belangstellenden, en doen we alvast alle voorbereidingen om snel te kunnen starten wanneer dat weer kan.

Meer weten?
Wilt u meer informatie over Voel je goed? Op deze website is meer te lezen, in deze video ziet u meer, en hier hoort u een deelnemer aan het woord. Wilt u in uw gemeente aan de slag met Voel je goed!, neem dan contact op met Joost Huiskens via joosthuiskens@lezenenschrijven.nl.


Deel dit project