Nieuws Goede Start zeer succesvol: meer dan 1500 zwangeren en gezinnen bereikt
Kans voor de Veenkoloniën boekt resultaat: gezondheidsverschillen aanpakken.
Meer dan 1500 zwangeren en gezinnen met kinderen hebben tot nu toe deelgenomen aan Goede Start, onderdeel van Kans voor de Veenkoloniën. Daarmee is het project zeer succesvol. Het resultaat is op 8 maart bekend gemaakt tijdens het symposium Goede Start 3 in Cultuurhuis De Klinker in Winschoten.
Goede Start richt zich op de gezondheid van de toekomstige generatie in de Veenkoloniën. Het omvat de fasen tussen conceptie en het achttiende levensjaar binnen een gezin. Uitgangspunt is preventie en interventie van risico’s voor (kwetsbare) zwangeren, gezinnen en kinderen. Goede Start zet in op het voorkomen van problemen die gevolgen hebben voor de gezondheid en ontwikkeling op jonge en latere leeftijd. Een belangrijke focus ligt op de eerste duizend dagen van een kind, gemeten vanaf de start van de zwangerschap, die cruciaal zijn voor een goede ontwikkeling. Aandachtspunten zijn onder meer basisvaardigheden, armoede, sociale uitsluiting en laaggeletterdheid.
Vroege signalering vindt plaats bij alle zwangerschappen. Dan wordt vastgesteld of er aanvullende steun op maat nodig is naast de aangeboden standaardzorg. Indien dit het geval is, wordt op laagdrempelige manier een netwerk van professionals ingeschakeld om te helpen. Inmiddels zijn meer dan 100 professionals hiervoor specifiek getraind.
Projectleider Paul Asbreuk is blij met het resultaat. “De ambities zijn hoog, dan is het heel fijn om te zien hoeveel resultaat we boeken. Het is mede te danken aan de uitstekende samenwerking tussen alle betrokkenen. De mensen zelf, verloskundigen, wijkteams, artsen, kraamverzorgers, scholen, enzovoort. Iedereen ziet in hoeveel winst hier valt te halen. Of het nu gaat om laaggeletterdheid, armoedeproblematiek of basisvaardigheden, als je er vroeg bij bent kun je veel ellende voorkomen. En daarmee dragen we dus bij aan het tegengaan van de achterstanden in deze regio”.