Samen voor een betere gezondheid!

Kinderen maken een toeristenkantoor voor hun eigen dorp!

Nieuws Kinderen maken een toeristenkantoor voor hun eigen dorp!

Leerlingen van OBS Noorderbreedte in Veendam en CBS de Parel in Muntendam zijn de afgelopen weken bezig geweest in hun eigen toeristenkantoor. In samenwerking met Gerard Jan van Leeuwen, Karianne Simmers en Marit van de Bijl gingen de kinderen in de pilot van het project Toeristenkantoor hun eigen omgeving promoten. Ze gingen aan de slag met de vraag: ‘Wat is jouw favoriete plek in je woonplaats?’

Op 21 juni werd dit gepresenteerd aan ouders, docenten en andere kinderen uit de klas. Eén van de leerlingen uit Veendam vertelt: “We gingen foto’s maken op onze favoriete plek en hebben ook sleutelhangers, ansichtkaarten en tassen gemaakt. Het was heel leuk om te doen!”

“Op deze manier leren de kinderen anders naar hun omgeving te kijken.”, vertelt Karianne Simmers. “Waar ze normaal op de automatische piloot door hun omgeving gaan, gebeurt dat nu bewuster.”

Juf Sinet van groep 8 herkent veel van de plekken die de leerlingen hebben gekozen. “Ik zie veel sportplekken voorbijkomen, leuk! Grote complimenten voor alle ideeën en de inzet die jullie hebben getoond. Jullie zijn heel enthousiast en zelfstandig bezig geweest. Wij willen de projectorganisatie namens Noorderbreedte hartelijk bedanken dat we mee mochten doen.”

Er is een verschil tussen Muntendam en Veendam. Muntendam was de eerste plek waar het project van start ging. De inwoners van het dorp wonen daar vaak al langere tijd, terwijl in Veendam ook veel mensen nieuw zijn in hun omgeving. Dit zorgt voor een ander gevoel van trots en blijheid richting het dorp.

Op beide scholen laten de kinderen trots hun gemaakte werk aan hun ouders of andere familieleden zien. Ook hen wordt gevraagd hun eigen favoriete plek op te schrijven. Marian van Dijken, raadslid in Midden-Groningen, opent de tentoonstelling in Muntendam. “We vergeten vaak hoe mooi onze eigen omgeving is, en promoten hem niet genoeg. Het is leuk om te zien dat kinderen de mooie plekken uit onze omgeving weten te vinden.”

Gerard Jan van Leeuwen is social designer in de Veenkoloniën en wilde de mensen iets in handen geven, waar ze zelf iets mee konden. “Mijn grote droom is een gigantische expositie over hoe kinderen uit de Veenkoloniën tegen hun eigen gebied aan kijken. Wat vinden zij van hun eigen omgeving, zonder framing en met een positieve blik?”

Het project Toeristenkantoor is mede mogelijk gemaakt door Kans voor de Veenkoloniën.

Deel dit project