Samen voor een betere gezondheid!

Meer aandacht voor (toekomstige) kwetsbare ouders

Nieuws Meer aandacht voor (toekomstige) kwetsbare ouders

Kwetsbare ouders worden waar nodig vanuit allerlei hoeken ondersteund, omdat ieder kind de best mogelijk start van zijn of haar leven verdient. Ook Goede Start, een project van Kans voor de Veenkoloniën, ondersteunt (toekomstige) kwetsbare ouders.

De eerste 1000 dagen in de ontwikkeling van een kind zijn cruciaal voor een goede start.  Minister Hugo de Jonge (VWS), gemeenten, partijen uit de geboortezorg en de jeugdgezondheidszorg (JGZ) slaan in het actieprogramma Kansrijke Start de handen ineen om de kinderen van kwetsbare ouders een betere kans te bieden.

Onder de noemer ‘Nu niet zwanger’ gaan de GGD in de gemeente Groningen en de Veenkoloniën een spiraaltje of andere anticonceptie vergoeden voor vrouwen in risicogroepen. Dit maakt deel uit van de landelijke plannen van minister Hugo de Jonge, beschreven in het actieprogramma.

Het project Goede Start richt zich op een goede start voor de volgende generatie inwoners van de Veenkoloniën. Goede Start houdt zich bezig met de fasen tussen conceptie en het achttiende levensjaar binnen een gezin. Het project wordt uitgevoerd in de dertien gemeenten in de Veenkoloniën. Er wordt gewerkt in groepsbijeenkomsten zoals Samen Zwanger, Samen Opvoeden en Samen Opgroeien, waardoor met name kwetsbare gezinnen goed bereikt worden.

Afgelopen dagen is er in de media veel aandacht geweest voor kwetsbare ouders en een kansrijke start:
Artikel NOS: ‘Minister wil betere ondersteuning voor toekomstige kwetsbare ouders.’
Artikel Dagblad van het Noorden: ‘Gemeente betaalt spiraaltje ‘risicovrouwen’ om ongezonde baby’s te voorkomen.’ 
Actieprogramma VWS Kansrijke Start

Deel dit project