Samen voor een betere gezondheid!

Mijn Dorp in de Toekomst

Mijn Dorp in de Toekomst

Basisschoolkinderen ontwierpen hun dorp van de toekomst! Leerlingen in verschillende gemeenten werden aan het denken gezet over de toekomst van hun eigen leefomgeving en mochten deze toekomst ook concreet vormgeven. De groepen met de beste zelfgebouwde ontwerpen presenteerde die aan een jury en maakten kans op een mooie prijs.

Ambities:
In Mijn Dorp van de Toekomst gingen kinderen aan de slag met hun eigen leefomgeving. De kinderen werden gemotiveerd om deze omgeving zo duurzaam en gezond mogelijk in te richten.

(Tussentijdse) resultaten:
– Groep 7 en 8 van CBS de Lindenborg in Musselkanaal hebben in groepjes hard gewerkt aan hun dorp van de toekomst.
– De ideeën, maquettes en zelfgemaakte video’s zijn tijdens de finale gepresenteerd aan de jury. Die heeft de winnaar gekozen.
– Twee groepen acht van OBS Houwingaham in Bad Nieuweschans en CBS De Vossenburcht uit Winschoten hebben hun eigen toekomstige leefomgeving vormgegeven.

Waar:
Musselkanaal en Winschoten

Wanneer:
Mei 2018 – maart 2021

Voor wie:
Basisschoolleerlingen in de Veenkoloniën

Samenwerking met:
Stichting Kar, Kunst Educatie met Kwaliteit, Gemeente Stadskanaal

Basisschoolleerlingen worden uitgedaagd om na te denken over hun dorp van de toekomst. Het project bestaat uit een campagnewedstrijd waarbij de kinderen een ontwerp maken voor een deel van een collectieve ruimte in het dorp. Ze geven vooral aandacht aan de thema’s voorzieningen, energie, onderwijs en gezondheid.

De leerlingen verdiepen zich in onderwerpen en worden ambassadeur van hun eigen boodschap. Ze gaan niet alleen zelf aan de slag, maar worden ook uitgedaagd om andere partijen, zoals ouders, de school, de politiek en lokale ondernemers erbij te betrekken. 

Het doel van het project is om via “Knoal in de Toekomst” kinderen (en jongeren) te laten nadenken over toekomstbestendigheid en leefbaarheid van hun regio, te laten benoemen wat hiervoor nodig is en dit te delen met hun omgeving, van ouders tot politiek. Hierdoor wordt het gesprek op gang gebracht en wordt de toegevoegde waarde van onderwerpen die er toe doen (waaronder gezondheid) duidelijk in beeld gebracht. 

In onderstaand filmpje wordt u meegenomen naar de finale van het project, op 26 november 2018 in Musselkanaal.

Deel dit project