Samen voor een betere gezondheid!

Ook ‘Moeders van’ in Midden-Groningen

Nieuws Ook ‘Moeders van’ in Midden-Groningen

Na Moeders van Hoogeveen, Moeders van Emmen en Moeders van De Wolden, is 1 november ook het team Moeders van Midden-Groningen gestart. In de komende jaren worden 30 tot 40 gezinnen in Midden-Groningen gedurende de zwangerschap en eerste levensjaren van het kind ondersteund door het team Moeders van Midden-Groningen.

De eerste duizend dagen

Het is aangetoond dat de ontwikkeling van een kindje in de eerste duizend dagen cruciaal is. Als je zwanger bent en problemen hebt, kan dat zorgen voor veel stress. Dat is niet goed voor de ontwikkeling van een baby. Moeders van Midden-Groningen helpen aanstaande ouders die zich niet goed alleen redden om stress te verlagen tijdens de zwangerschap en met gezonder te leven. Na de bevalling helpt het team om een goede hechting en een gezonde ontwikkeling van het kind mogelijk te maken. Zo krijgt het kind een kansrijke start in het leven.

Wat is het doel van het project?
Stress bij deze (jonge) kwetsbare moeders verminderen. Zowel tijdens als na de zwangerschap. Door hun vroegtijdig en langdurig te ondersteunen, krijgen de (jonge) moeders een sterke basis, worden zij in hun eigen kracht gezet én het stimuleert de ontwikkeling van het kind. En wat zo mooi is? Er wordt niet gekeken naar uren, maar naar wat de moeder echt nodig heeft. Maatwerk dus.

Goede samenwerking
In dit project wordt er nauw samengewerkt binnen het team, dat bestaat uit professionals en studenten, maar ook buiten het team, met andere professionals om samen de beste hulp te kunnen bieden aan de ouders en hun (ongeboren) kind. Naast de gemeente Midden-Groningen, zijn verschillende studenten, verloskundigen, kraamzorg, verpleegkundigen, en jeugdzorg betrokken.

Innovatief?
Zeker! De moeder wordt gekoppeld aan een student. Dat gebeurt niet zomaar, ze worden namelijk echt gematcht. De ervaring bij de andere teams is dat moeders hier leuk op reageren, ze ervaren het als laagdrempelig en persoonlijk. 

Wat doen de moeders en studenten samen?
Er wordt geoefend met verschillende vaardigheden. Hoe bel je naar instanties? Hoe werkt de hechting met je kind? Wat is gezonde voeding? Hoe regel je je financiën? Ook wordt er samenwerking aangegaan met de bibliotheek waar de moeders, eerst samen met de student, naartoe gaan. Voor niet-Nederlandse moeders is er online informatie in plaatjes, waar samen naar wordt gekeken, zodat zij zich ook kunnen redden.

De studenten leren van elkaar door hun ervaringen te delen, er is dagelijks contact en zij worden goed in de gaten gehouden. Worden zij geconfronteerd met een lastige situatie dan is er begeleiding. Ze staan er nooit alleen voor. 

De professionals van Moeders van Hoogeveen, Emmen en Midden-Groningen.

De teams Moeders van Hoogeveen en Moeders van Emmen zijn ongeveer twee jaar geleden start en begeleiden al ruim 50 gezinnen in die gemeenten.

Deel dit project