Samen voor een betere gezondheid!

Pointer pop-up doet onderzoek vanuit de Veenkoloniën

Nieuws Pointer pop-up doet onderzoek vanuit de Veenkoloniën

Onderzoeksjournalisten van Pointer, het journalistieke onderzoeksplatform van de KRO-NCRV, gaan een maand lang aan de slag in Drenthe. Dat doen ze vanuit een pop-up redactie in een leegstaand winkelpand in het centrum van Emmen. Daar kan iedereen tussen 12 april en 6 mei langskomen om tips en ervaringen uit de regio te delen.

Samen met Dagblad van het Noorden duiken de onderzoeksjournalisten van Pointer in bekende en onbekende kwesties die door inwoners van Drenthe worden aangekaart. De resultaten van het regionale onderzoek krijgen een landelijk platform in de vorm van diverse artikelen op Pointer.nl en in een radio-uitzending op 21 mei op NPO Radio 1. Mogelijk leiden de tips en het onderzoek ook tot een tv-uitzending.

Meet-up in Emmen
Op woensdag 12 april organiseert de pop-up redactie een meet-up in evenementenlocatie De Hondsrug om kennis te maken met inwoners van Emmen. Presentator Niels Heithuis leidt een discussie over de gezondheidskloof in de Veenkoloniën, waarom leven de inwoners daar gemiddeld zeven jaar korter? Kans voor de Veenkoloniën zet zich al jaren in voor dit thema. Betrokkenen bij het programma zijn uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan de discussie tijdens de meet-up. O.a. inwonersparticipatie is heel belangrijk binnen Kans voor de Veenkoloniën, en zal daarom ook aandacht krijgen op 12 april.

Waarom lage levensverwachting Veenkoloniën?
Pointer organiseert op de zaterdagochtenden de zogenoemde ‘onderzoekstafels’ waar inwoners samen met deskundigen en journalisten onderzoek doen. Tijdens deze sessies gaan de onderzoeksjournalisten van de KRO-NCRV met de gasten dieper in op de onderzoeksvraag waarom de levensverwachting van de bewoners van de Veenkoloniën zo laag is. Ze kijken naar thema’s als de zorg, bereikbaarheid en het armoedebeleid. De onderzoeksjournalisten laten daarnaast zien hoe ze te werk gaan en welke keuzes ze maken, waardoor de deelnemers als eerste op de hoogte zijn van ontwikkelingen in het onderzoek. Meer informatie en gratis inschrijving: pointer.nl/Emmen.

Eerste stad in Drenthe
Emmen is de vierde stad waar KRO-NCRV’s Pointer neerstrijkt met een pop-up redactie. Eerder waren er pop-up redacties in Almelo, Heerlen en Ede. In 2023 volgen nog twee steden.

“Op de voorgaande pop-up redacties droegen bewoners uiteenlopende onderwerpen aan. Bijvoorbeeld over de voortdurende mijnbouwschade in Heerlen, die net als in Groningen niet goed wordt afgehandeld. Ook waren bewoners van Almelo verbaasd en ontstemd over de kap van een groot aantal bomen, zonder dat zij goed op de hoogte waren gesteld. Per tip bekijken we of het onderdeel is van een groter maatschappelijk verhaal, en zo ja: hoe we dat dan kunnen aankaarten”, zegt coördinator Pim Peterse.

Deel dit project