Samen voor een betere gezondheid!

Samenwerking in de Veenkoloniën

Nieuws Samenwerking in de Veenkoloniën

In december droeg de Bewonersraad Kracht van de Veenkoloniën via kiem- en zaaigeld bij aan de aanschaf van een nieuwe bus voor het bewonersinitiatief De Snuffelshop in Heiligerlee. Nu zijn er nieuwe ontwikkelingen rond De Snuffelshop, namelijk een samenwerkingsverband met De Stichting Voedselbank Zuid Oost Groningen, en het Zorgadviesbureau Anel.

De Snuffelshop
Een onderdeel van de Stichting Eerste Hulp, De Snuffelshop, is een kringloopwinkel die zich richt  op inwoners in de regio Oldambt , die door omstandigheden het hoofd financieel  niet boven water kunnen houden. Tegelijkertijd komen deze inwoners ook niet in aanmerking voor enige gemeentelijke ondersteuning.

In de Kringloopwinkel van Jannie Orsel kunnen alle inwoners terecht, voor bijvoorbeeld huisraad, een tas met boodschappen, maar ook voor psychische ondersteuning. Jannie Orsel gaat ook het gesprek aan met mensen over budgettering, brengt eenzamen bij elkaar en laat zien hoe zij zelf groenten kunnen verbouwen.

De Snuffelshop heeft naast Jannie Orsel 30 medewerkers, die alleen een zogenaamde rugzak hebben. Deze vrijwilligers bouwen een band met elkaar en Jannie op, en delen hun problemen met elkaar, wat vaak een eerste stap naar herstel is. Jannie wordt door de vrijwilligers kortweg ook weleens “Moeke” genoemd.

Driehoek, Nood, Ondersteuning
Sinds eind januari heeft de Stichting Eerste Hulp zich verbonden aan De Stichting Voedselbank Zuid Oost Groningen, en het Zorgadviesbureau Anel. Onder de noemer Driehoek, Nood, Ondersteuning, ofwel D.N.O. gaan zij samenwerken. Deze samenwerking komt voort uit ervaringen die de drie organisaties hebben met schuldhulpverlening in de Veenkoloniën.

De Stichting Voedselbank Zuid Oost Groningen is een belangrijke schakel als noodvoorziening voor voedsel, Zorgadvies ANEL zorgt voor direct budgetbeheer.

De organisaties hopen een belangrijke functie te hebben door directe steun bij o.a. de huisraad, voeding en een eerste budget te bieden. Daarna wordt er samen met de persoon of het gezin naar structurele oplossingen gezocht. D.N.O. wil gezamenlijk directe hulp aanbieden en ook luisteren naar, en werken aan de problemen die schulden (kunnen) veroorzaken.

Mogelijk kunnen andere initiatieven en samenwerkingsverbanden in Groningen en Drenthe leren van deze aanpak.

Deel dit project