Samen voor een betere gezondheid!

Veendam, Pekela en Midden Groningen sluiten zich aan bij: Voel je goed!

Nieuws Veendam, Pekela en Midden Groningen sluiten zich aan bij: Voel je goed!

Het project Voel je goed! helpt volwassenen die moeite hebben met taal en die graag hun gezondheid willen verbeteren aan een gezonder gewicht door een combinatie van eet- en beweegadviezen van een diëtist en lessen gezondheidsvaardigheden van een vrijwilliger.

In Nederland hebben 100.000 volwassenen morbide obesitas. 50 procent van de 20-plussers in Nederland kampen met overgewicht, waar dit begin jaren tachtig nog 33 procent was. Ongezonde voeding is verantwoordelijk voor ruim 8% van de ziektelast, bijna 13.000 doden en het kost de zorg ruim 8 miljard, aldus de cijfers uit VTV 2018 van het RIVM. Laaggeletterden hebben meer moeite met om informatie over voeding goed te begrijpen. 

Den Haag, Zoetermeer en Rotterdam waren de pilotplaatsen voor ‘Voel je goed!’. Via praktijkgerichte lessen leerden de deelnemers beter begrijpen wat gezonder eten en bewegen is en hoe je dit toepast in het dagelijks leven. Zo gingen ze bijvoorbeeld met een diëtist naar de supermarkt die hen vertelde waar je het meeste op moet letten bij het boodschappen doen.

‘Mijn eetpatroon is door ‘Voel je goed!’ helemaal veranderd. Ik snoep niet meer en drink geen frisdrank meer. Ik geniet nog steeds van eten hoor. Mijn moeder zei altijd: als je het met liefde maakt, is het altijd lekker!’ – Deelnemer Ingrid Ramnath uit Den Haag

Gemeenten Veendam, Pekela en Midden-Groningen zijn de eerste nieuwe plaatsen waar Voel je goed! van start is gegaan binnen het project Taalkans voor de Veenkoloniën, dat hoort bij het programma Kans voor de Veenkoloniën. De deelnemers zijn in korte tijd via de sector werk & participatie geworven: via Wedeka en BWRI. 

Meer informatie over Voel je Goed is te vinden op de website van Voel je Goed

Meer informatie over het project Taalkans van KvdVK vindt u op de projectpagina van Taalkans.

Deel dit project