Samen voor een betere gezondheid!

Gezonde voeding en meer beweging in Stadskanaal

Nieuws Gezonde voeding en meer beweging in Stadskanaal

Gezonder eten, afvallen en meer beweging. Dat was het doel voor een groep medewerkers van het Sociale Werkvoorzieningsbedrijf Wedeka Bedrijven in Stadskanaal. Eind juli heeft de groep een cursus van 20 weken succesvol afgerond. “Een van de deelnemers is zelfs tien kilo afgevallen!”, vertelt voedingscoach Hennie Giezen enthousiast.Gezonder eten, afvallen en meer beweging. Dat was het doel voor een groep medewerkers van het Sociale Werkvoorzieningsbedrijf Wedeka Bedrijven in Stadskanaal. Eind juli heeft de groep een cursus van 20 weken succesvol afgerond. “Een van de deelnemers is zelfs tien kilo afgevallen!”, vertelt voedingscoach Hennie Giezen enthousiast.Gezonder eten, afvallen en meer beweging. Dat was het doel voor een groep medewerkers van het Sociale Werkvoorzieningsbedrijf Wedeka Bedrijven in Stadskanaal. Eind juli heeft de groep een cursus van 20 weken succesvol afgerond. “Een van de deelnemers is zelfs tien kilo afgevallen!”, vertelt voedingscoach Hennie Giezen enthousiast.

De cursus werd het personeel van Wedeka Bedrijven aangeboden vanuit ‘Voel je goed!’, onderdeel van het project Taalkans voor de Veenkoloniën van Stichting Lezen & Schrijven. Dit project is onderdeel van Kans voor de Veenkoloniën. Zes medewerkers van de vestiging in Stadskanaal, vier vrouwen en twee mannen, hadden zich opgegeven voor de cursus gezonde voeding en beweging. Twintig weken lang heeft Hennie Giezen de zes begeleid. “Een gezellig groepje. Ze noemen zichzelf de kiloknallers. Ze waren allemaal serieus bezig”, vertelt de voedingscoach. Ze geeft aan dat de cursus belangrijk was. De groep werd namelijk gekenmerkt door overgewicht en gezondheidsaandoeningen zoals hoge bloeddruk, suikerziekte of hartproblemen.

Recepten

In de 20 lessen heeft Giezen de deelnemers geleerd hoe ze gezonde maaltijden kunnen bereiden. “Ze wisten niet veel van koolhydraten en suikers in het eten.” Tijdens iedere les werd er ook gewandeld. “Velen meenden dat ze voldoende beweging kregen op hun werk. Wandelen of fietsen is ook sporten, heb ik ze verteld. Twee deelnemers gaan nu zelfs naar de sportschool, heel mooi.” De voedingscoach heeft ze recepten gegeven waarmee ze verantwoorde maaltijden kunnen bereiden. “Na iedere les vroeg ik of ze alles goed hadden begrepen en of ze de recepten goed konden lezen. Soms moest ik dan bepaalde woorden uitleggen.” Giezen was met name tevreden over de motivatie van de deelnemers. “Ze stelden veel vragen, dat is een goed teken.” Afgelopen 24 juli was de laatste les en kregen de zes een certificaat uitgereikt.

Voel je goed!

Voel je goed! is een project gericht op gezondheid en geletterdheid. Het bestaat uit een combinatie van eet- en beweegadviezen van een diëtist en lessen van een vrijwilliger over gezonder eten en meer bewegen.  Dat zorgt voor duurzame veranderingen in de leefstijl van de deelnemers. De aanpak is gericht op volwassenen die gezonder willen leven en moeite hebben met taal en daardoor met het verwerken van informatie.

De groep medewerkers van Wedeka Bedrijven die meedeed aan de cursus

Neem voor meer informatie over Voel je goed! contact op met Anita Westhuis, projectleider Taalkans voor de Veenkoloniën: Anita@lezenenschrijven.nl of kijk op www.taalvoorhetleven.nl.

Deel dit project