Samen voor een betere gezondheid!

‘Vraag aan kinderen wat ze nodig hebben’ – een interview met Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer

Nieuws ‘Vraag aan kinderen wat ze nodig hebben’ – een interview met Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer weet wat kinderen beweegt en wat ze nodig hebben. De derde fase van Kans voor de Veenkoloniën richt zich meer op de kinderen en jongeren. Belangrijkste aanbeveling van de Kinderombudsvrouw? Praat met kinderen, want ze hebben soms oplossingen nodig voor onverwachte problemen. In het bijgevoegde interview kunt u lezen wat de Kinderombudsvrouw zegt over jeugd in de Veenkoloniën en wie er aan zet is. Hieronder vindt u een alinea uit het interview. Wilt u meer lezen? Klik dan op de button rechts. 

Het gaat in de Veenkoloniën om gezondheidsverschillen. Heeft het zin om dan te focussen op jeugd? Want die zijn allemaal nog wel gezond. 

Als je focust op gezondheid moet je alles wat kinderen nodig hebben daarin meenemen: de rol van ouders, de leefomgeving, stress. Als je goed voor kinderen zorgt, heb je ook minder jeugdzorg nodig. Kinderen hebben soms oplossingen voor onverwachte problemen nodig: in het aardbevingsgebied spraken we kinderen van wie alle spullen in de opslag staan omdat er al vier keer een andere datum is afgesproken voor de versterking van hun huis. Daar hebben ze last van. Maar als je dan vraagt wat ze nodig hebben, komen ze met dingen waar ik als volwassene niet snel aan denkt: een bankje buiten waar ze met vrienden kunnen afspreken bijvoorbeeld. Een meisje vertelde dat ze thuis niet meer durfde te zingen omdat de aannemer en de werklieden in en uit liepen. Ze mist een plekje voor zichzelf, waar je ook in je onderbroek kan rondlopen. Een ander kind maakte zich zorgen over de hond en of er wel een veldje zou zijn om die uit te laten op hun tijdelijke adres. Als we dat soort vragen van kinderen kunnen oplossen, nemen we als volwassenen veel stress weg. Praat dus met ze. 

Deel dit project