Samen voor een betere gezondheid!

Aandacht voor armoede

Nieuws Aandacht voor armoede

Tim ’S Jongers werkt voor de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS), een adviesorgaan van de Nederlandse regering, en daar schrijft hij over de gevolgen van de kloof tussen arm en rijk. Zo gaan mensen die in armoede leven zes jaar eerder dood en leven ze vijftien jaar korter in goede gezondheid. Belangrijk werk, maar het kan ook wringen. Armoede gaat gepaard met een noodgedwongen overlevingsstand, zo weet ‘S Jongers uit eigen ervaring.

In een indrukkend artikel verschenen in de Volkskrant vertelt hij over zijn eigen jeugd in armoede. Mede door hem is de RVS uitgave ‘Gezichten van een onzeker bestaan’ tot stand gekomen. In dit verhalenboek geven veertien mensen een inkijkje in hun jarenlange bestaan in onzekerheid, wat dit doet met gezondheid en hoe moeizaam de weg hier uit is. ‘Ik heb reacties gehad van mensen die zeiden dat het boek hen had gedwongen tot reflectie, tot een pas op de plaats,’ aldus ‘S Jongers.

Gezichten van een onzeker bestaan

Een zelfde soort boekje bracht Sterk uit Armoede vorig jaar uit. Opgeleide ervaringsdeskundigen in armoede vertelden hun verhaal. De ervaringsdeskundigen geven een beeld van hun achtergrond en hoe de opleiding het hen mogelijk heeft gemaakt om nu het verschil te maken in de aanpak van (generatie)armoede op de werkplek waar ze actief zijn. Zij hebben geleerd hun negatieve ervaring om te buigen en te gebruiken in het contact en het bereiken van andere mensen die in armoede leven. In hun verhalen komt naar voren waarom opgeleide ervaringsdeskundigen een absolute meerwaarde hebben. Hun inspiratie en motivatie dringt steeds meer door tot de arbeidsmarkt. “Ik weet hoe het voelt. Dat is het verschil in werken met ervaringsdeskundigen het gaat over ‘indenken’ en ‘invoelen’. Ik weet zelf precies hoe het is om onmachtig te zijn,” aldus Alex Schepel, één van de ervaringsdeskundigen die aan het woord is in het boekje. Het boekje van Sterk uit Armoede kunt u hier lezen.

Uitgave Sterk uit Armoede
Deel dit project