Samen voor een betere gezondheid!

Opgeleide ervaringsdeskundigen vertellen hun krachtige verhaal

Nieuws Opgeleide ervaringsdeskundigen vertellen hun krachtige verhaal

Tien ervaringsdeskundigen, opgeleid in generatiearmoede en sociale uitsluiting, van Expertisecentrum Sterk uit Armoede vertellen hun krachtige verhaal in een boekje waarvan op 20 april 2020 de eerste twee exemplaren tijdens een digitale lancering zijn overhandigd aan Tjeerd van Dekken, Gedeputeerde Leefbaarheid van de Provincie Groningen en Frits Alberts, Voorzitter Dagelijks Bestuur van Kans voor de Veenkoloniën.

De ervaringsdeskundigen geven een beeld van hun achtergrond en hoe de opleiding het hen mogelijk heeft gemaakt om nu het verschil te maken in de aanpak van (generatie)armoede op de werkplek waar ze actief zijn. Zij hebben geleerd hun negatieve ervaring om te buigen en te gebruiken in het contact en het bereiken van andere mensen die in armoede leven. In hun verhalen komt naar voren waarom opgeleide ervaringsdeskundigen een absolute meerwaarde hebben. Hun inspiratie en motivatie dringt steeds meer door tot de arbeidsmarkt. “Ik weet hoe het voelt. Dat is het verschil in werken met ervaringsdeskundigen het gaat over ‘indenken’ en ‘invoelen’. Ik weet zelf precies hoe het is om onmachtig te zijn,” aldus Alex Schepel, één van de ervaringsdeskundigen die aan het woord is in het boekje. Hij zit de ervaringsdeskundigen als een vertaler voor twee verschillende leefwerelden: de wereld in armoede, en de wereld zonder leven in armoede. De werkplekken van de ervaringsdeskundigen zijn zeer divers, van gemeente tot onderwijs en van reclassering tot ‘Sterk uit Armoede’ zelf.

Tijdens de digitale lancering sprak Peter Elmont, directeur-bestuurder van het Expertisecentrum over Sterk uit Armoede en de ervaringsdeskundigen en ging gedeputeerde Tjeerd van Dekken in op hoe de Provincie Groningen de strijd met de armoede aangaat. De gedeputeerde vindt dat ervaringsdeskundigen een volwaardige plek moeten innemen op de arbeidsmarkt. De provincie zet deze mensen zelf ook steeds vaker in. Meneer van Dekken hoopt dat het boekje bijdraagt aan bewustwording en het belang van de inzet van ervaringsdeskundigen.

Frits  Alberts was aan het woord over Kans voor de Veenkoloniën. Meneer Alberts haalde nog kort de quote van ervaringsdeskundige Linda Drent aan: “Het is waanzinnig hoeveel impact armoede op je leven heeft.” Armoede is één van de belemmerende factoren voor een goede gezondheid. Kans voor de Veenkoloniën ondersteunt daarom de activiteiten en het boekje van Sterk uit Armoede en zet zich ook op andere manieren in de Veenkoloniën in voor de strijd tegen generationele armoede.

Alex Schepel was op maandagavond 20 april om 18.00 uur te zien bij Noord Vandaag op RTV Noord. Hij vertelde over zijn rol als ervaringsdeskundige bij Sterk uit Armoede, lees het artikel hier!

Deel dit project