Samen voor een betere gezondheid!

Een spil inzetten om eenzaamheid te verminderen

Nieuws Een spil inzetten om eenzaamheid te verminderen

Een project met een integrale wijkaanpak voor kwetsbare ouderen, waarbij een spil ouderen en buurtgenoten met elkaar in contact brengt, dat is Even Buurten in Westerwolde.

Het doel van deze aanpak is om eenzaamheid onder ouderen te verminderen, welzijn en zelfredzaamheid van zelfstandig wonende ouderen te vergroten, de regie van ouderen zelf te verbeteren en kwetsbare ouderen vroegtijdig op te merken. Op deze manier kan de juiste ondersteuning geboden worden. Tijdens het project wordt door de spil en professionals een stappenplan afgewerkt, wat waarborgt dat de kwetsbare ouderen gesignaleerd worden, en in contact gebracht worden met de spil en met buurtgenoten.

Al sinds 2015 zijn er in de Gemeente Westerwolde spillen zichtbaar. Zij fietsen door de dorpen, zijn makkelijk bereikbaar en zijn bekend in de buurt. De aanpak werpt zijn vruchten af. In 2019 zijn er welgeteld 119 ouderen bereikt, en zijn er samen met hen oplossingen gevonden om de eenzaamheid te verminderen. Zo is er bijvoorbeeld een sjoel-club opgericht, worden er activiteiten op de duo-fiets ondernomen en gaan mensen weer vaker bij elkaar op de koffie. In totaal zijn er gedurende 4,5 jaar meer dan 800 ouderen uit Westerwolde gesproken en actief betrokken bij het project. Mooie resultaten, die concreet bijdragen om de eenzaamheid van ouderen te verkleinen en inwoners van een dorp aan elkaar te verbinden!

Even Buurten, gelukkig oud worden in eigen buurt, daar zorgen we samen voor! Kijk op de projectpagina van Spil, Even Buurten voor meer informatie.

Deel dit project