Samen voor een betere gezondheid!

Impact van Corona in de Veenkoloniën

Nieuws Impact van Corona in de Veenkoloniën

De scholen zijn sinds medio december gesloten, natuurlijk ook in de Veenkoloniën. Rebecca Albers van Stichting de Toverboom biedt in Hoogezand bij Second Home opvang aan kinderen tussen de vier en elf jaar.

Kinderen komen naar Second Home wanneer ouders het niet meer redden, vanwege thuiswerken, of de zorg voor meerdere kinderen en het aanbieden van thuisonderwijs. Second Home biedt de kinderen een rustige en veilige plek waar zij tussen 11.00 en 15.00 uur terecht kunnen om hun huiswerk te doen en ook even te ontspannen. Want Rebecca merkt dat de rek eruit is, zowel bij kinderen als bij ouders.

Bij Second Home is het druk. Elke dag zijn negen kinderen aanwezig, terwijl er normaal vier of vijf kinderen zijn. De vrijwilligers nemen taken van de leerkrachten over en helpen de kinderen met hun huiswerk. De meeste kinderen hebben zelf laptops, maar binnenkort krijgt Second Home ook zeven stuks van Dig050. Dan hoeven de kinderen geen laptop van hun ouders mee te nemen.

Samen huiswerk maken

Thuis huiswerk maken is niet voor alle kinderen haalbaar. Ouders kunnen niet altijd bijspringen, omdat ze te druk zijn, of het niet goed kunnen uitleggen. Op de opvang is daar ruimte voor, maar ook dat gaat niet altijd even makkelijk. Zo krijgt de ene kleuter veel huiswerk en de andere bijna niets. De druk vanuit school is soms erg hoog, er moet veel gebeuren. Kinderen moeten opdrachten samen met hun ouders uitvoeren, maar dit kunnen zij er niet altijd bij hebben. Veel kinderen lopen een achterstand op, en die is voor sommige makkelijker in te lopen dan voor anderen. Rebecca zou graag zien dat leerlingen in kwetsbare situaties ook uitgenodigd zouden worden op school. “Dat zou enorm helpen!”

Ook ziet ze dat veel kinderen opstandig worden van deze (voor iedereen) rare periode. Ze verlangen naar spelen met hun vriendjes en vriendinnetjes en zijn soms ook angstig vanwege alle onrust die ze meekrijgen via ouders of leerkrachten.

Bij Second Home zijn ze er aan toe om weer andere dingen voor de kinderen te organiseren, in plaats van huiswerk maken. Voorheen waren de kinderen aanwezig op andere tijden en hadden de vrijwilligers hele andere gesprekken, bijvoorbeeld over hoe het ging op school en over vrienden maken. “Natuurlijk willen we ook weer graag ‘Samen eten, samen koken’ en een kamp organiseren, maar dat is nu nog lastig.”

Second Home geeft de kinderen de mogelijkheid om een paar uur per dag in een rustige en veilige omgeving te zijn. ‘De rest van de tijd maken wij met de kinderen geen huiswerk, maar maken we er weer een kinderwereld van ’, aldus Rebecca. Dat hebben de kinderen enorm nodig zegt zij. “Alle vrijwilligers hebben goed contact met de ouders, dat is fijn. Wij staan ze bij met raad en daad.”

In de derde editie van de Krant van de Veenkoloniën spraken wij ook met Rebecca Albers. Benieuwd waarover? De krant leest u hier!

Deel dit project