Nieuws Taal en gezondheid – onlosmakelijk met elkaar verbonden
‘Taal en gezondheid hebben alles met elkaar te maken’, vertelt Marieke Wiebing, landelijk projectleider van Voel je goed!. Dit project van Stichting Lezen en Schrijven richt zich op mensen die moeite hebben met taal en een gezonder gewicht willen bereiken. Juist in deze tijd is gezondheid en informatievoorziening enorm belangrijk, en voor een doelgroep die moeite met taal heeft, is dat soms erg lastig.
Sinds de start van Voel je goed! in 2017 volgden ruim 500 deelnemers de aanpak in ongeveer 25 plaatsen in Nederland. In 2019 liet Stichting Lezen en Schrijven onderzoek doen naar het effect van Voel je goed! De resultaten laten zien dat de aanpak werkt. De meeste deelnemers voelen zich na afloop van het traject gezonder, wegen minder en hun gezondheidsvaardigheden zijn verbeterd. Voel je Goed! is onderdeel van Taalkans, één van de projecten die mede mogelijk wordt gemaakt door Kans voor de Veenkoloniën.
De aanpak Voel je goed! is allereerst gericht op een gezonde leefstijl. Marieke: ‘Het gaat om verandering van gedrag. In de aanpak krijgen deelnemers eet – en beweegadviezen van een diëtist en groepslessen gezondheidsvaardigheden van een vrijwilliger. Taal is het tweede doel. Maar in de training wijzen de vrijwilligers wel op mogelijke vervolgscholing voor taal of digitale vaardigheden.
In april 2020 heeft het RIVM Voel je goed! erkend als ‘goed onderbouwde’ gezondheidsinterventie. Sommige gemeenten en organisaties stellen als eis voor financiering dat een interventie bewezen werkzaam moet zijn. Door de erkenning van het RIVM voldoet Voel je goed! nu aan die eis. ‘Sinds begin 2020 kun je bij ons gratis advies, materiaal en trainingen afnemen, mits de gemeente erachter staat dat je dit aanbiedt aan medewerkers. Dit is mogelijk omdat gemeenten vanuit de Aanpak Laaggeletterdheid streven naar een integrale aanpak,” aldus Marieke Wiebing.
Neem voor meer informatie gerust contact met Voel je Goed! op via de contactgegevens op de projectsite van Voel je goed! Hier vind je ook meer informatie over het project en ervaringsverhalen van deelnemende organisaties.