Samen voor een betere gezondheid!

Volkskrant besteedt aandacht aan KvdVK

Nieuws Volkskrant besteedt aandacht aan KvdVK

Margriet Oostveen sprak voor haar column in de Volkskrant met Alex Schepel, ervaringsdeskundige voor Sterk uit Armoede en René van der Most, projectleider bij Kans voor de Veenkoloniën, over armoede in de Veenkoloniën.

Gescheiden werelden en een groot opleidingsverschil tussen hulpverleners en mensen in armoede zijn niet goed voor het onderlinge vertrouwen. Door de inzet van ervaringsdeskundigen zoals Alex groeit dit vertrouwen. In het artikel van de Volkskrant is tevens aandacht voor de publicatie van de RVS die onlangs verscheen en waarin Kans voor de Veenkoloniën naast twee andere gezondheidsprogramma’s werd genoemd als inspirerend voorbeeld. Lees deze publicatie hier!

Hoe moet het dan wel? Een hoger minimumloon, schuldhulp en meer en betere sociale woningbouw liggen voor de hand, maar daar gaat de Raad niet over. Het advies baseert zich op drie grote gezondheidsprojecten in Zuid-Limburg, de Veenkoloniën en Rotterdam-Zuid. René van der Most is projectleider bij Kans voor de Veenkoloniën. En Alex Schepel is daar een van de vijftig ervaringsdeskundigen die ze inzetten. De kloof tussen hoogopgeleide hulpverleners en laagopgeleide mensen in armoede werd zo groot, dat ervaringsdeskundigen die zelf al generaties in armoede leefden hier nu vaak moeten ‘tolken’ om überhaupt hulp van de grond te krijgen. Alex: ‘Het is echt typerend voor armoede dat je geen zwakte toont. Want de buitenwereld vindt daar iets van.’

In zo’n omgeving komen hulpverleners met hun mooie opleiding vaak net zo moeilijk binnen als journalisten. De kraamhulp begrijpt niet waarom ze wordt afgewimpeld, zegt Alex, ‘terwijl die moeder denkt: wat doen ze straks met mijn baby als ze zien dat er boven geen vloerbedekking ligt’. Nu komen de ervaringsdeskundigen eerst een kopje koffie drinken, ervaringen delen en geruststellen. Dat helpt bijna altijd.

Lees de volledige column in de Volkskrant via deze link!

Lees hier het advies van de RVS: ‘Een eerlijke kans op gezond leven’

Deel dit project