Samen voor een betere gezondheid!

Meet-up Pointer in Emmen

Nieuws Meet-up Pointer in Emmen

Op woensdagavond 12 april werd vanuit Kans voor de Veenkoloniën een bijdrage geleverd aan de meet-up van het journalistiek-onderzoek-platform Pointer. Deze meet-up was de aftrap van een maand waarin de redactie van Pointer vanuit Emmen aandacht schenkt aan thema’s die in de regio spelen. Meer lezen over wat Pointer in Emmen gaat doen? Dat kan hier!

De keynote lezing kwam van Marijn Molema, bijzonder hoogleraar Regionale Vitaliteit en Dynamiek van de Rijksuniversiteit Groningen, die vanuit historisch perspectief  in ging op regionale onvrede. Onder leiding van presentator Niels Heithuis werd gesproken over de gezondheidskloof in de Veenkoloniën en de afvalwaterinjecties door de NAM in Schoonebeek.  Vanuit het Programma Kans voor de Veenkoloniën zaten Karin Kalverboer (directeur-bestuurder Zorg Innovatie Forum) en Joop Slomp (Dagelijks Bestuur Kans voor de Veenkoloniën) in het panel.  “Er is structureel aandacht nodig voor gezondheidsachterstanden, in plaats van tijd en geld stoppen in korte termijn-projecten.” Dit werd ook bevestigd door één van de auteurs van het vorige week verschenen rapport ‘Elke regio telt’.

In dit rapport is aandacht voor regio’s die al langere tijd met gezondheidsachterstanden kampen, waar de Veenkoloniën er één van is. Daar zei Karin Kalverboer eerder al het volgende over: “Het is belangrijk dat er geluisterd wordt naar wat inwoners zelf kunnen en wat ze nodig hebben. Inwoners en professionals moeten vanaf het eerste moment samenwerken in het maken van beleid en het uitvoeren daarvan. Inwoners zijn al lang bezig met het doorbreken van de spiraal van verschraling. Bij het maken van de regionale kansenagenda’s kunnen inwoners, naast provinciale en lokale overheden, een belangrijke rol spelen.”

Op 12 april werd er ook door Kans voor de Veenkoloniën aangegeven dat betrokkenheid van inwoners en ervaringsdeskundigen een belangrijke sleutel zijn om gezondheidsachterstanden het hoofd te bieden. De komende weken wordt doorgesproken over de gezondheidskloof in de regio. Wilt u daarbij aansluiten? Kijk dan hier voor meer informatie!

Deel dit project